Tuesday, May 6, 2014

KIZ ÇOCUK ELBİSESİ NASIL DİKİLİR?











 Kızım Zeliha için diktiğim baykuşlu elbiseyi nasıl diktiğimi ayrıntılı olarak anlattığım yazımla karşınızdayım.Umarım işinize yarar.Dikmesi oldukça keyifli ve kolay bir model.Özellikle dikişe yeni başlayanlara tavsiye ederim....













Modeli kafamda belirledikten sonra kızım için daha önce diktiğim çiçekli elbiseden fotoğrafta gördüğünüz gibi bir kalıp çıkardım.Kalıbı elbisenin arkasındaki fermuar kısmından dolayı biraz geniş tuttum.













Baykuşların yönlerine dikkat ederek kalıbı çift kat yaptığım kumaşın üzerine iğneledikten sonra kestim.Kalıbı biraz büyük tutarak dikiş payı dahil şekilde kumaşınızı kesmiş olursunuz.













Kestiğimiz bu parça arka üst kısım olacak.İğneleri çıkardıktan sonra kat yerinden keserek arka parçaları oluşturuyoruz.









Aynı mantıkla ön parçayı kestim.Yalnız burada fermuar olmadığı için fotoğraftaki gibi kalıbı küçülterek kestim.









Ön yakayı da bu aşamada göz kararı oyarak genişletim.









Ön ve arka parçalar işte hazır oldular...Sıra geldi elbisenin etek kısmına.









Bunun için büyük bir dikdörtgen kumaş kestim.Etek boyuna göre genişliğini,vermek istediğiniz büzgü oranına göre de boyunu ayarlayabilirsiniz.













 Bel kısmını teğelledim ve bel kalınlığına göre büzdüm.













Sonra ön parça ile arka parçaları yanlardan birleştirdim.Etek kısmını büzgülü kısımdan iğneleyerek birleştirip ardından diktim.









Etek boyunu ayarlayıp etek baskısını yaptım.Ben teğel almaya üşenirim genelde,bu yüzden  toplu iğnelerle katlayıp sonra dikiyorum.Etek boyunu ayarlarken sürekli mezurayla ölçerim,eteğin her kısmının aynı ölçüde olması çok önemli.













Omuz dikişlerini kapattıktan sonra kol ağızlarına ve yakaya biye diktim.İlk defa biye dikişi yaptım.Ne rahatlıkmış yaaa!Bundan sonra yaka dikişi,kenar dikişleri süper kolay benim için.Tuhaiyeden metre hesabı çeşit çeşit biye alabilirsiniz.Ben koton biye kullandım.Fotoğraftaki gibi iğneyle tutturup hemen kenarından diktim.Biye dikişini daha ayrıntılı olarak anlatan bir yazı hazırlamayı düşünüyorum.İnanılmaz bir kolaylık...









Elbisenin arkasına gizli fermuar diktim.Gizli fermuar ayağımı bir türlü bulamayınca normal dikiş ayağıyla dikmek zorunda kaldım.Pek gizli olmadı yani benim fermuar:))









 Fermuarı diktikten sonra yakadaki biyelerin sonlarını içe katlayarak diktim.









Yaka ve kollardaki biyelerin bir ayrıntısı...Çok içime sinen bir çalışma oldu:)Ayrıca bu elbiseyi sadece 2 liraya malettiğimi de söylemeden geçmeyeyim.Kumaş yine Adapazarı Çarşamba kumaş pazarından.






Havalar ısınsın Zeliha'yı yeni elbisesiyle fotoğraflayıp sizlerle paylaşıcam inşallah.






Dikmek isteyenlere kolaylıklar dilerim.Merak ettiğiniz şeyleri yorumlarınızda belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.Herkese selamlar,sevgiler!

No comments:

Post a Comment